Fen Bilimleri SDR İpekyolu 1. Ünite Yer Kabuğu ve Dünya’mızın Hareketleri Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları

Yer Kabuğu Ve Dünya'mızın Hareketleri

A. Aşağıda verilen ifadeleri soldan başlayarak okuyalım. Okuduğumuz ifadenin doğru (D) mu yoksa yanlış (Y) mı olduğuna karar verelim. Verdiğimiz kararı gösteren yol boyunca ilerleyelim. Sonuçta hangi çıkıştan çıkmamız gerektiğini işaretleyelim.
Cevap:

B. Aşağıdaki kutuların içini, Dünya’nın dönme ve dolanma hareketleri hakkında öğrendiğimiz bilgilere göre dolduralım.
Cevap:
Dönme ve dolanma hareketi

C. Dünya ile Güneş, Dünya’nın hareketleri ile ilgili olarak kendi aralarında konuşuyor. Ne konuştuklarını tahmin ederek kutucukların içine yazalım.
Cevap: Bu etkinliği öğrendiğiniz bilgilere ve kendi cümlelerinizle yapabilirsiniz. Örnek bir konuşmayı cevap olarak aşağıda görebilirsiniz.
Dünya ve Güneş konuşuyor

Ç. Aşağıda ilk harfleri verilen kelimelerle ilgili şiir yazalım.
Cevap: Örnek 2 tane şiiri aşağıda bulabilirsiniz. Ama biraz düşünerek bizim yazdığımızdan daha güzel şiirler yazabileceğinize eminiz.
Dünya ve Bir Yıl akrostiş
Not: Şiirler ilkokul.xyz sitesi için Ali Yıldız tarafından yazılmıştır.

D. Aşağıdaki soruları okuyarak doğru olan seçeneği işaretleyelim.

  1. Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın kendi etrafındaki bir tam dönüşünün süresini vermektedir?
    A. 1 gün B. 1 yıl C. 1 ay D. 2 yıl
    Cevap: A seçeneğidir.
  2. Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın Güneş etrafındaki bir tam dolanımının süresini vermektedir?
    A. 1 gün B. 10 ay C. 2 yıl D. 1 yıl
    Cevap: D seçeneğidir.
  3. Aşağıdaki olaylardan hangisi, Dünya’nın kendi etrafında dönmesinin bir sonucu değildir?
    A. Gece ve gündüzün oluşumu
    B. Bir yılın oluşması
    C. Bir günün oluşması
    D. Güneş’in gökyüzünde hareket ediyor görünmesi
    Cevap: B seçeneğidir. Çünkü B seçeneğindeki olay Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımının bir sonucudur.
  4. Dünya’nın hareketleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A. Güneş, kendi çevresinde dönme hareketi yapar.
    B. Dünya, kendi çevresinde dönme hareketi yapar.
    C. Dünya, Güneş’in etrafında dolanma hareketi yapar.
    D. Dünya sabittir, Güneş, Dünya’nın çevresinde dolanma hareketi yapar.
    Cevap: D seçeneğidir. Doğrusu, Dünya hareketlidir ve Güneş’in etrafında dolanma hareketi yapar.
  5. I. Dünya sadece gündüzleri Güneş çevresinde döner.
    II. Dünya geceleri Ay’ın etrafında döner.
    III. Dünya kendi etrafında dönerken aynı zamanda Güneş etrafında da dolanır.
    Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
    A. Yalnız I B. Yalnız III C. I ve II D. I, II ve III
    Cevap: B seçeneğidir.
  6. Aşağıdaki öğrencilerden hangisinin Dünya’nın hareketleri ile ilgili söyledikleri doğrudur?
    Cevap: C seçeneğidir.

  7. I. Kayaçları farklı yapan maddelerdir.
    II. Doğal yollarla oluşan belli özellikteki katı maddelerdir.
    III. Ayna, ampul gibi günlük yaşantımızdaki eşyaların yapımında kullanılır.
    Yukarıda özellikleri verilen madde aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Mineral B. Maden C. Kayaç D. Taş
    Cevap: A seçeneğidir.
  8. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A. Yer kabuğunda kayaç adı verilen maddeler bulunur.
    B. Madenler işlenerek pek çok alanda kullanılır.
    C. Yer kabuğunun kalınlığı Dünya’nın her yerinde aynıdır.
    D. Mineraller kayaçlar içinde bulunan maddelerdir.
    Cevap: C seçeneğidir. Çünkü yer kabuğu karalarda kalın, okyanus tabanlarında incedir.
  9. Yer altından çıkarılan madenler günlük yaşantımızda pek çok alanda kullanılır. Buna göre aşağıda bazı madenler ve bunların kullanım alanları eşleştirilerek verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    Cevap: D seçeneğidir. Çünkü ısınma amaçlı yakıt olarak kullanılmaktadır. Ayrıca termik santrallerde ve demir-çelik fabrikalarında da kullanılır. İnşaat alanında kullanılmaz.
MadenKullanım alanı
A. DemirOtomobil yapımında
B. BakırMutfak eşyaları yapımında
C. AlüminyumUçak yapımında
D. Taş kömürüİnşaatların yapımında
  1. Aşağıdakilerden hangisinden fosil oluşmaz?
    A. Kemik parçası B. Kulak parçası C. Boynuz D. Diş
    Cevap: B seçeneğidir. Kulak parçası yumuşak bir doku olduğundan kısa sürede çürüyecektir.
  1. Kültürümüzde önemli yeri olan semah gösterisinde semazenler kendi etrafında dönüş hareketi yapar. Semazenlerin yaptığı bu hareket aşağıdaki cisimlerin hangisinin hareketine örnek verilebilir?
    A. Dünya’nın kendi etrafındaki dönüşüne
    B. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşüne
    C. Dünya’nın bir yüzünün Güneş’e dönük olmasına
    D. Güneş’in gökyüzündeki hareketine
    Cevap: A seçeneğidir. Semazenler kendi etrafında dönerler.

E. Aşağıdaki madenlerin kullanım alanlarını boşluklara yazalım.
alüminyum demir kullanım alanları
altın mermer kullanım alanları
linyit bor kullanım alanları

Ali Yıldız hakkında 134 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*