Uzunluk Ölçme Birimleri İle İlgili Problemler-Alıştırmalar

Uzunluk Ölçüleri Problemler

Bu bölümde Ata Yayıncılık 4. Sınıf Matematik kitabının 229. sayfasındaki Alıştırmaların cevapları yer almaktadır.
Alıştırmalar
1. Boyu 17 cm olan mum yakılıyor. Yakılan mumun boyu, her saat 15 mm kısalıyor. Buna göre mum yakıldıktan kaç saat sonra boyu 8 cm olur? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: 17 cm’lik mumun 8 cm kalması için ne kadarının yanması gerektiğini buluruz: 17 – 8= 9 cm
Mumun 9 cm’sinin yanması gerekir.
Her saat 15 mm yandığına göre 9 cm yanması için ne kadar zaman geçmesi gerektiğini buluruz. Bunun için 9 cm’de kaç tane 15 mm olduğunu bulmamız gerekir yani bölme işlemi yapmalıyız. Ancak bölme işlemi için önce 9 cm’yi mm’ye çeviririz.
9 cm= 90 mm
90 ÷ 15 = 6 saat geçmesi gerekir.



2. Atletizm sporcusu Atilla, sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmak için her gün 1 km 400 m uzunluğundaki pistte 2 tur koşuyor. Atilla, 10 günde toplam kaç km koşmuş olur? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Atilla her gün 2 tur koştuğu için önce günlük koştuğu uzunluğu buluruz. Önce 1 km 400 m’yi metreye çevirir sonra 2 ile çarparız.
1 km 400 m = 1000 m + 400 m = 1400 m
2 x 1400 m = 2800 m
Şimdi 10 günde koştuğu uzunluğu bulalım:
10 x 2800 = 28 000 m
Son olarak bu uzunluğu km’ye çevirelim:
28 000 m = 28 km koşmuş olur.


3. Bir bambu ağacı, günde ortalama 90 cm uzamaktadır. Buna göre bambu ağacı 1 haftada toplam kaç m kaç cm uzar? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Günde 90 cm uzadığına göre haftada ne kadar uzayacağını bulmak için 7 ile çarparız.
90 x 7 = 630 cm
630 cm = 6 m 30 cm uzar.


Terzi Mustafa
4. Terzi Mustafa Bey, 9 m uzunluğundaki kumaşın önce 3 m 45 cm’lik, sonra 4 m 2 cm’lik kısmını kullandı. Mustafa Bey’in kaç m kaç cm’lik kumaşı kaldı? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Mustafa beyin önce ve sonra kullandığı kısımları toplarız.
3 m 45 cm + 4 m 2 cm = 7 m 47 cm’sini kullanmış.
Kumaşın uzunluğu 9 m olduğuna göre kullanılan kısmı 9 m’den çıkarırız. Bunun için iki uzunluğu da cm’ye çevirirsek kolaylıkla yaparız.
9 m = 900 cm
7 m 47 cm = 700 + 47 cm = 747 cm
Şimdi çıkaralım:
900 – 747 = 153 cm
Soruda bizden kaç m kaç cm kaldığı sorulduğundan yine çevirme işlemi yaparız.
153 cm = 1 m 53 cm kumaşı kaldı.


5. Eskişehir ile Ankara arasındaki mesafe 234 km’dir. Ankara’dan Eskişehir’e doğru hareket eden Zeliha Hanım, 108 000 m yol gitti. Zeliha Hanım, Eskişehir’e varmak için kaç km daha yol gitmelidir? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Eskişehir ile Ankara arası 234 km. Zeliha hanımın gittiği yol 108 000 m. Bu durumda önce Zeliha hanımın gittiği yolu km’ye çeviririz.
108 000 m = 108 km
Şimdi 108 km’yi toplam yoldan çıkarırız.
234 – 108 = 126 km daha yol gitmelidir.

Ali Yıldız hakkında 171 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*