5. Ünite Değerlendirmesi

5. Ünite Değerlendirme

Bu bölümde Ata Yayıncılık 4. Sınıf Matematik kitabının 230-234. sayfaları arasındaki 5. Ünite Değerlendirme sorularının cevapları yer almaktadır.
5. Ünite Değerlendirme
Soruların çözümünü aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz.

1. Şekiller ile şekillere ait olan kenarları eşleştiriniz.
CEVAPLAR:
Kenarlar
Not: AB kenarı hem üçgende hem de dikdörtgende mevcuttur.


Kare ve dikdörtgen
2. Yukarıdaki kare ve dikdörtgenin köşelerini isimlendiriniz ve kenar özelliklerini belirleyiniz.
CEVAP: Kare ve dikdörtgenin köşeleri şu şekilde isimlendirilebilir.
Köşeleri isimlendirme
Kenar özellikleri:
* Kare ve dikdörtgenin 4 kenarı vardır.
* Karenin tüm kenar uzunlukları birbirine eşittir.
* Dikdörtgenin iki uzun, iki kısa kenarı vardır ve karşılıklı kenarlarının uzunlukları birbirine eşittir.
* Kare ve dikdörtgenin karşılıklı olmayan kenarları birbirleriyle kesişir.
* Kare ve dikdörtgenin karşılıklı kenarları birbirine paraleldir.


3. Verilen ifadeler doğru ise başındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
CEVAPLAR:
D Kenar uzunlukları 2 cm, 5 cm, 4 cm olan üçgen, çeşitkenar üçgendir.
Y Bir üçgen hem çeşitkenar, hem de eşkenar olabilir.
D Kenar uzunlukları 7 cm, 7 cm, 7 cm olan üçgen, eşkenar üçgendir.
Y Üç kenar uzunluğu eşit olan üçgene ikizkenar üçgen denir.


4. Açınımı verilen küp oluşturulduğunda ev resminin karşısında hangi resim bulunur?
CEVAP: Araba resmi bulunur.


5. Resimdeki yapının izometrik kâğıttaki çizimini boyayınız.

CEVAP:
İzometrik çizim


6. Tangramın düzlem modeli olup olmadığını belirleyiniz.
CEVAP: Tangram bir düzlem modelidir. Parçalarla oluşturulan şekiller ise düzlemsel şekil olarak kabul edilir.


Açılar tablo
7. Yukarıda verilen açılara göre tabloyu tamamlayınız.
CEVAP:
Açı tablo


8. Yandaki A açısı, aşağıdaki standart olmayan birimlerden hangisi ile ölçülürse ölçme sonucu, diğerlerinden daha fazla olur? Şeklin altındaki boş kutucuğu işaretleyiniz.

CEVAP: En küçük olan birimle sonuç en fazla olacaktır.
Açı birimleri


9. Aşağıdaki kareli kâğıtta verilen açıların çeşitlerini altlarındaki noktalı yerlere yazınız.
CEVAPLAR:
Açı çeşitleri


10. Noktalı kâğıda, ölçüsü 30°, 45°, 90°, 135° ve 180° olan birer açıyı açıölçer (iletki) yardımıyla çiziniz.
CEVAPLAR: Açıların nasıl çizildiğini yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz. (21.50’den itibaren)
Açı çizelim


11. Aşağıdakilerden simetrik olanları boyayınız. Simetrik olanların simetri eksenlerini çiziniz.
CEVAP:
Simetri ekseni


12. Merve, bir şeklin verilen doğruya göre simetriğini yandaki gibi çizdi. Buna göre Merve, hangi renkli kutucuğun simetriğini yanlış çizmiştir? Rengin altındaki kutucuğu işaretleyiniz.
CEVAP: Simetrik şekil


13. Uzunluğu “mm” ile belirtilen nesneyi yuvarlak içine alınız.
CEVAP:
Milimetre


14. Karşılaştırmalardaki boş kutucuklara “<, >, =” sembollerinden uygun olanı yazınız.
CEVAPLAR:
Uzunluk birim


15. Aşağıda verilen uzunlukları önce, tahmin ediniz. Sonra, ölçme yaparak tahmininizi, ölçme sonucu ile karşılaştırınız.
CEVAP:
a) Silginizin uzunluğu
Örnek:
Tahmin: 3 cm
Ölçme sonucu 2 cm 5 mm
b) Oturma odasındaki kapının uzunluğu.
Örnek:
Tahmin: 2,5 metre
Ölçme sonucu: 2 m 15 cm
Not: Cevaplar sizin tahmin ve ölçüm sonuçlarınıza göre değişecektir.

16. Bir tırtıl, dakikada 7 cm yol gidiyor. Buna göre tırtıl, aynı hızla 1 saatte kaç m kaç cm yol gider?
ÇÖZÜM:
1 saat 60 dakika olduğundan 7 ile 60’ı çarparız.
60 x 7 = 420 cm
Bu sonucu metre ve santimetre cinsinden yazarız:
420 cm = 4 m 20 cm yol gider.


17. Bir sınıfta 28 öğrenci vardır. Her bir öğrenci, sınıfa 42 mm uzunluğunda birer kurdele getirdi. Kurdelelerden 3’ü yıpranmış olduğu için kenara ayrıldı. Kalan kurdeleler uç uca eklenirse kaç mm’lik bir kurdele elde edilir?
ÇÖZÜM: 3 öğrencinin getirdiği kurdele yıprandığından 28-3=25 kurdele vardır. Her bir kurdele 42 cm ise 25 ile çarparak toplam kurdele uzunluğu bulunur.
42 x 25 = 1050 mm kurdele elde edilir.


18. Şermin Hanım, her gün 3 km’lik yolda yürüyüş yapmaktadır. Şermin Hanım, önce yolun 1 km 250 m’lik bölümünü, sonra ise 1 km 75 m’lik bölümünü yürüdü. Bu durumda Şermin Hanım’ın yürüyüşünü tamamlaması için kaç m daha yürümesi gerekmektedir?
ÇÖZÜM:
Şermin hanımın yolun ne kadarını yürüdüğünü buluruz:
1 km 250 m + 1 km 75 m = 2 km 325 m = 2000+325= 2325 m
Yolun tamamı 3 km yani 3000 metre olduğundan 2325’i çıkarırız.
3000 – 2325 = 675 m daha yürümesi gerekmektedir.


Ali Yıldız hakkında 171 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*