Fen Bilimleri SDR İpekyolu 2. Ünite Besinlerimiz Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları

Besinlerimiz Ölçme ve Değerlendirme


A. Aşağıda verilen ifadeleri soldan başlayarak okuyalım. Okuduğumuz ifadenin doğru (D) mu yoksa yanlış (Y) mı olduğuna karar verelim. Verdiğimiz kararı gösteren yol boyunca ilerleyelim. Sonuçta hangi çıkıştan çıkmamız gerektiğini işaretleyelim.

B. Aşağıdaki soruları okuyarak doğru seçeneği işaretleyelim.

  1. Aşağıda verilen besin içeriklerinden hangileri diğerlerinden öncelikli olarak enerji vermek amacıyla kullanılır?
    I. Proteinler II. Yağlar III. Karbonhidratlar
    A. I ve II B. II ve III C. I ve III D. I, II ve III
    Cevap: B seçeneğidir. Çünkü yağlar ve karbonhidratların öncelikli görevi enerji vermektir. Proteinlerin görevi yapım ve onarımdır.
  2. Aşağıdaki besinlerden hangisi yağ bakımından daha zengindir?
    A. Ekmek B. Domates C. Mısır D. Portakal
    Cevap: C seçeneğidir. Mısır, yağı üretilen bir besindir.
  3. Aşağıdaki besin içeriklerinden hangisi düzenleyici görevde değildir?
    A. Karbonhidrat B. Su C. Mineral D. Vitamin
    Cevap: A seçeneğidir. Su, mineral ve vitaminler düzenleyici olarak görev yaparlar. Karbonhidratlar ise enerji verir.
  4. Fotoğrafları verilen meyvelerde bol miktarda bulunan besin içeriği aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Vitamin B. Yağ C. Karbonhidrat D. Protein
    Cevap: A seçeneğidir. Meyveler vitamin içerir.
  5. Soluk alıp verme, hareket etme gibi yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu enerjiyi, tükettiğimiz besinlerden elde ederiz. Yukarıda verilen açıklamaya göre aşağıdaki besinlerden hangisi vücuda enerji sağlamaz?

    Cevap: B seçeneğidir. Çünkü su enerji vermez. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.
  6. Besin maddeleri içeriklerine göre protein, yağ ve karbonhidrat olarak sınıflandırılır. Proteince zengin olan besinler vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev yapar.
    Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi proteinler grubunda yer alır?


    Cevap: D seçeneğidir. A seçeneğinde meyveler bulunuyor, vitamin içerir. B seçeneğindeki pirinç pilavı ve C’deki makarna karbonhidratlar grubunda yer alır. D seçeneğindeki yumurta ise proteinler grubundadır.
  7. Son zamanlarda fazla kilo alan Ahmet Bey bundan rahatsız olmuş ve beslenme konusunda bir uzmana gitmiştir. Uzman doktor, Ahmet Bey’e protein ağırlıklı besinleri tercih etmesini ve düzenli spor yapmasını tavsiye etmiştir.
    Buna göre Ahmet Bey akşam yemeği için aşağıdaki menülerden hangisini seçerse uzman kişinin tavsiyesine uymuş olur?

    A. Patates kızartması, köfte, meyve suyu
    B. Börek, çay
    C. Balık, salata, su
    D. Makarna, börek, su
    Cevap: C seçeneğidir. Ahmet’in kilo vermek için karbonhidrattan uzak durması gerekir.


Yukarıdaki öğrenciler sigara ve alkolün zararları ile ilgili bazı bilgiler vermişlerdir.
Buna göre hangi öğrencinin verdiği bilgi yanlıştır?

A. Aslı B. Emre C. Seher D. Oktay
Cevap: D seçeneğidir. Sigara ve alkol bağımlılık yapar.

  1. Dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyen bir kişi aşağıda verilen beslenme çeşitlerinden hangisine uymalıdır?
    A. Her besin grubundan yeterli ve dengeli alınan beslenme
    B. Sadece protein içerikli beslenme
    C. Sadece meyve ve sebzelerle beslenme
    D. Sadece sıvı besinlerle beslenme
    Cevap: A seçeneğidir.
  2. Sigara kullanımını azaltmaya yönelik olarak aşağıda verilenlerden hangisi söylenebilir?
    A. Solunum yolu organlarına zarar vermez.
    B. Hava kirliliğine neden olmaz.
    C. İçen kişiye ve çevreye zarar verir.
    D. Sağlıklı yaşam koşulları sağlar.
    Cevap: C seçeneğidir.

C. Aşağıda tanımlanan sözcükleri bulup bulmacaya yerleştirelim.
Cevap: Bulmacanın çözümü aşağıdadır.
besinler sözcük bulmaca

  1. Vücudumuzda öncelikli olarak yapıcı ve onarıcı görevi olan besindir.
  2. Vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan besin grubudur.
  3. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesine katkıda bulunan besin maddesidir.
  4. Karbonhidrat yönünden zengin bir besindir.
  5. Canlılığımızı sürdürmemiz için gerekli en önemli besin maddesidir.
  6. Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayan besin maddesidir.
  7. Canlı yaşamının devamı için gerekli maddelerdir.
  8. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bir maddedir.
  9. Vücuda alınan besinlerden sağlanan enerjinin, harcanamayan kısmının vücutta birikmesiyle ortaya çıkan durumdur.

Ç. Aşağıdaki metinde yer alan boşlukları, balonların içinde yazan sözcüklerle uygun şekilde tamamlayalım.

Ali Yıldız hakkında 134 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*