4. Ünite Değerlendirmesi

4. ünite değerlendirme

Bu bölümde Ata Yayıncılık 4. Sınıf Matematik kitabının 180-186. sayfalarındaki 4. Ünite Değerlendirmesinin cevapları yer almaktadır.
4. Ünite Değerlendirme
1. Modellenen basit, bileşik ve tam sayılı kesirleri noktalı yerlere yazınız.
CEVAPLAR:
Kesirler


2. Şemadaki karşılaştırmalar ve sıralamalar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yolunu seçiniz. Kaçıncı çıkışa ulaştınız?
ÇÖZÜM:
Kesirleri sıralama


3. İşlemler ile işlemlerin sonuçlarını eşleştiriniz.
CEVAPLAR:
Kesirlerle toplama


4. Aşağıdaki sayıların belirtilen basit kesir kadarını bulunuz.
ÇÖZÜMLER: Sayıların belirtilen basit kesir kadarını bulmak için o sayıyı paydaya böler, pay ile çarparız.
Kesir kadarını bulma
Kesir kadarını bulma
Kesir kadarını bulma
Kesir kadarını bulma


5. 4/A sınıfındaki yazı tahtasının 15'te 6‘sını öğretmen, 15'te 8‘ini öğrenciler kullandı. Bu durumda yazı tahtasının kaçta kaçı kullanılmamıştır?
ÇÖZÜM: Tahtanın kullanılan kısımlarını toplayıp tamamından çıkarmamız gerekir.
Kesirlerle işlemler


6. Bir okul bahçesinin 20'de 1‘ine çam, 20'de 3‘üne akasya, 20'de 5’ine gül fidanı dikilecektir. Buna göre bahçenin kaçta kaçına, belirtilen fidanlardan dikilecektir?
ÇÖZÜM: Verilen bütün kesirleri toplamamız gerekir.
Kesir fidan


7. Dönüştürmelerden doğru olanların başındaki kutucuğa “D”, yanlış olanların başındaki kutucuğa “Y” yazınız.
ÇÖZÜMLER:
Zaman dönüştürmeleri


8. Şemadaki dönüştürmeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yolunu seçiniz. Kaçıncı çıkışa ulaştınız?
ÇÖZÜM:
Doğru çıkış


9. 125 dakika süren bir sinema filmi saat 17.30’da bitti. Buna göre film, saat kaçta başlamıştır?
ÇÖZÜM: Önce 125 dakikanın kaç saat kaç dakika olduğunu buluruz. Daha sonra bulduğumuz süreyi 17.30’dan çıkarırız.
Zaman hesaplama


10. Üniversite okumak için ailesinin yanından İstanbul’a giden Murat, 4 yıl 5 hafta 3 gün sonra üniversiteden mezun oldu. Murat, ailesinin yanından İstanbul’a gittikten kaç gün sonra üniversiteden mezun olmuştur?
ÇÖZÜM: Sırasıyla 4 yılın ve 5 haftanın kaç gün olduğunu buluruz. Sonra bunların toplamını bulur 3 günü de ekleriz. 4 yıl geçtiği için 4 yılda bir, yılın 366 gün olmasından dolayı sonuca 1 ekleriz.
4 yıl: 4 x 365 = 1460 gün
5 hafta: 5 x 7 = 35 gün
1460 + 35 + 3 + 1 = 1499 gün sonra mezun olmuştur.


Turnuva tablo

11. Bir öğrencinin, katılacağı turnuva için beş gün boyunca yaptığı antrenman süreleri ile resimdeki sütun grafiği oluşturulmuştur. Sütun grafiğini yorumlayınız. Öğrencinin, cumartesi günü yapacağı antrenmanın süresini tahmin ediniz.
CEVAP: Sütun grafiğini yorumlayalım: Öğrenci pazartesi 60, salı 70, çarşamba 80, perşembe 70, cuma ise 60 dakika antrenman yapmıştır. 5 günde toplam 340 dakika antrenman yapmıştır.
En fazla antrenman yaptığı gün çarşambadır. en az antrenman yaptığı günler ise pazartesi ve cumadır.
Öğrencinin cumartesi günü yapacağı antrenmanı 60 ve 80 sayıları arasından seçebiliriz.
Bizim tahminimiz: 70 dakika.
Not: Siz farklı tahmin edebilirsiniz. Ancak bu tahmin mantıklı olmalıdır.


12. Bir bölgedeki bazı taraftarların sayıları ile görseldeki sıklık tablosu oluşturulmuştur. Sıklık tablosundaki verilerle bir sütun grafiği oluşturunuz.

CEVAP: Verilen sıklık tablosuna göre aşağıdaki gibi bir sütun grafiği oluşturulabilir.
Sütun grafiği


13. Bir bölgedeki okul türleri ve sayıları ile yandaki çetele tablosu oluşturulmuştur. Çetele tablosundaki verilerle bir sütun grafiği oluşturunuz.

CEVAP: Çetele tablosuna göre aşağıdaki sütun grafiği oluşturulabilir.
Sütun grafiği


14. Görseldeki sütun grafiği, bir manavda satılan sebzelerin miktarlarını göstermektedir. Grafiğe göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a) En fazla satılan sebze hangisidir?
b) Toplam kaç kg domates ve patlıcan satılmıştır?
c) Toplam kaç kg sebze satılmıştır?
ç) En az satılan sebze hangisidir?

CEVAPLAR:
a) En fazla satılan sebze patlıcandır. (70 kg)
b) Toplam 10 kg domates ve patlıcan satılmıştır. (60+70=130 kg)
c) Toplam 220 kg sebze satılmıştır. (60+30+70+20+40=220 kg)
ç) En az satılan sebze bamyadır. (20 kg)


Üye tablosu
15. Bir spor merkezindeki üyelerin sayısı, yukarıdaki tabloda belirtilmiştir. Tablodaki verileri sütun grafiğinde gösteriniz.
CEVAP: Verilen tabloya göre şöyle bir sütun grafiği oluşturulabilir.
Sütun grafiği


16. Dört kardeşin bahçelerinden topladıkları şeftalileri belirten sepet sayıları, tabloda belirtilmiştir. Buna göre dört kardeş, bahçelerinden toplam kaç sepet şeftali toplamıştır?
CEVAP: Toplam 98 sepet şeftali toplamışlardır.
20+18+36+24=98 sepet şeftali


17. Bir ailenin dört ay boyunca
yaptığı ulaşım harcamaları, sütun grafiğinde belirtilmiştir. Sütun grafiğine göre ailenin ocak ve
şubat aylarındaki toplam harcama miktarı ile mart ve nisan aylarındaki toplam harcama miktarı arasındaki fark kaç TL’dir?
CEVAP:
Ocak-Şubat harcaması: 500+700=1200 TL
Mart-Nisan harcaması: 600+400=1000 TL
Aradaki fark:
1200-1000=200 TL’dir.


18. Bir saatçide satılan saat türleri ve sayılarıyla yandaki
nesne grafiği oluşturulmuştur.
Grafiğe göre en çok ve en az satılan saat türlerini belirleyiniz. En çok ve en az
satılan saat türlerinin sayıları
arasındaki fark kaçtır?
(Her görsel 2 saati göstermektedir.)
CEVAP:
En çok satılan:
Kol saati (16×2=32 adet)
En az satılan:
Dijital saat (6×2=12 adet)
Aradaki fark:
32-12=20 adet.


19. Manav Basri Bey, sattığı kavun, karpuz ve kivi sayıları ile yandaki çetele tablosunu oluşturdu. Çetele tablosundaki verilere göre aşağıdaki sıklık tablosu ve nesne grafiğini tamamlayınız.

CEVAPLAR:
Meyveler grafik


20. 4/A sınıfındaki öğrencilere, “En çok hangi dersi seviyorsunuz?” sorusu soruldu. Öğrencilerin verdikleri cevaplarla görseldeki sıklık tablosu oluşturuldu.
a) Öğrencilere sorulan soru, veri toplamaya uygun mudur?
b) Sıklık tablosundaki verileri şekil grafiği ile gösteriniz.

CEVAPLAR:
a) Soru, veri toplamaya uygundur.
b) Şekil grafiği aşağıdaki gibidir.
Şekil grafiği

Ali Yıldız hakkında 134 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*