Tartma ile İlgili Problemler-Alıştırmalar

Tartma problemleri

Bu bölümde Ata Yayıncılık 4. Sınıf Matematik kitabının 265. sayfasındaki alıştırmaların cevapları yer almaktadır.
Alıştırmalar
Yük treni
1. Bir yük treninin 6 vagonu vardır. Her bir vagonun taşıma kapasitesi 10 ton olduğuna göre yük treninin taşıma kapasitesi kaç kg’dır? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM:
Vagonların taşıma kapasiteleri ton olarak verilmiş. Trenin kapasitesini ton olarak bulup kilograma çeviririz.
6 x 10 = 60 ton
1 ton 1000 kg olduğuna göre trenin taşıma kapasitesi:
60 x 1000 = 60 000 kg’dır.


2. Mavi maddenin kütlesi; yeşil maddenin kütlesine eşit, mor maddenin kütlesinden 7 mg azdır. Mavi madde, 25 mg olduğuna göre üç maddenin kütleleri toplamı kaç mg’dır? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Verilen bilgilere göre maddelerle ilgili şu bilgiler yazabiliriz.
Mavi madde = 25 mg
Yeşil madde = 25 mg (Mavi madde ile eşit olduğundan)
Mor madde = 32 mg (Mavi madde mor maddeden 7 gram az olduğundan)
Şimdi 3’ünün kütlelerini toplayabiliriz:
25 + 25 + 32 = 82 mg


3. Osman Bey, marketten aldığı 7 kg toz şekerin 2 kg 100 gramını hoşaf, 1 kg 200 gramını kek ve 700 gramını tatlı yaparken kullandı. Buna göre Osman Bey’in kaç kg toz şekeri kalmıştır? (Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM:
Osman beyin kullandığı miktarları toplar ve7 kg’dan çıkarırız.
Önce bütün miktarları grama çevirelim.
2 kg 100 g = 2000 + 100 = 2100 g (hoşaf için kullanılan)
1 kg 200 g = 1000 + 200 = 1200 g (kek için kullanılan)
700 g (tatlı için kullanılan)
2100 + 1200 + 700 = 4000 g = 4 kg
7 kg şekerden 4 kg kullanılmış.
7 – 4 = 3 kg toz şekeri kalmıştır.


tahterevalli
4. Yukarıda verilenleri kullanarak bir problem kurunuz. Kurduğunuz problemi çözünüz.(Çözümü defterinize yapınız.)
ÇÖZÜM: Birçok farklı problem kurulabilir. Biz 3 tane örnek verelim.
Örnek Problem 1: Tahterevallinin bir tarafına kızlar, diğer tarafına erkekler binerse kim havada kalır?
Çözüm:
Kızların ağırlığı 30 + 18 = 48 kg’dır.
Erkeklerin ağırlığı 40 + 25 = 65 kg’dır.
Bu durumda hafif olanlar yani kızlar havada kalır.

Örnek Problem 2: Erkekler kızlardan kaç kilogram fazladır?
Çözüm: Erkeklerin ağırlığı ve kızların ağırlığı bulunur. Çıkarma işlemi yapılır.
Erkekler: 40 + 25 = 65 kg
Kızlar: 30 + 18 = 48 kg
Fark: 65 – 48 = 17 kg
Erkekler kızlardan 17 kg fazladır.

Örnek Problem 3: Çocuklara isim verilerek daha değişik problemler kurulabilir.
Ali 25 kg, Ayşe 30 kg, Buse 18 kg ve Fırat 40 kg’dır. Buse ve Fırat’ın toplam ağırlıkları, Ali ve Ayşe’nin toplam ağırlığından ne kadar fazladır?
Çözüm:
Buse ve Fırat: 40 + 18 = 58 kg
Ali ve Ayşe: 30 + 25 = 55 kg
Aradaki fark: 58 – 55 = 3 kg
Buse ve Fırat, Ali ve Ayşe’den 3 kg fazladır.


Ali Yıldız hakkında 172 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*