1. Ünite Günlük Hayattaki Dini İfadeler Değerlendirme

Değerlendirme Soruları
  1. İşlerimize başlarken neden eûzü besmele çeker ve Allah’ın (c.c.) adını anıp ona sığınırız? Söyleyiniz.
    Cevap: İşlerimize başlarken eûzü besmele çekerek öncelikle Allah’ın adını andığımız için sevap kazanmış oluruz. Besmele çektiğimizde yapacağımız işin hayır ve bereketle sonuçlanması için Allah’tan yardım isteriz. Allah, yapacağımız işte karşılaşacağımız olumsuzluklara karşı bizi korur.
  1. Yüce Allah’a (c.c.) neden şükretmemiz gereklidir? Açıklayınız.
    Cevap: Allah bizlere sayamayacağımız kadar nimet vermiştir. Hayatımız, anne babamız, sevdiklerimiz, aldığımız nefes, yiyip içtiklerimiz, başta olmak üzere her şey Allah’tandır. Şükrederek bunların Allah’tan olduğunu unutmadığımızı göstermiş oluruz. Şükretmek sahip olduğumuz nimetleri artırır. Şükretmenin hem bu dünyada hem de ahirette karşılığı vardır.
  1. Selamlaşmak insan ilişkilerine ne gibi katkılar sağlar? Anlatınız.
    Cevap: Selamlaşmak insanların birbirlerine karşı iyi duygu ve düşünceler beslediğinin ifadesidir. Selam, sevgi, dostluk, arkadaşlık ve kardeşliğin ilk adımıdır ve insanlar arasında sevginin, muhabbetin artmasını sağlar. Selamlaşarak hem Allah’ın (C.C.) emrini hem Peygamberimizin (S.A.V.) sünnetini yerine getirmiş oluruz. Ayrıca görgü ve nezâket kurallarına uygun davranmış oluruz.
  2. Güzel söz söylemek ve güzel davranışlarda bulunmak neden önemlidir? Açıklayınız.
    Cevap: Güzel söz söylemek ve insanlara güzel davranmak İslâm’ın emridir.
    Allah (c.c) Bakara Sûresi 83. ayette şöyle buyurmuştur: İnsanlara güzel söz söyleyin.
    Güzel söz, nezâket ifadelerinin kullanıldığı sözdür. Güzel söz, insanlara faydalı sözdür. Güzel söz, insanlara mutluluk verici sözdür. Konuşurken böyle sözleri seçtiğimizde insanlar tarafından sevilir ve insanlara faydalı olmuş, onları sevindirmiş oluruz.
    İnsanlara güzel davrandığımızda sevilir sayılırız. Ayrıca insanlar bize onlara davrandığımız gibi karşılık verirler.
  3. Sevap ve günah olan davranışlara üçer örnek veriniz.
    Cevap:
    Sevap olan davranışlara örnekler:
    Anne babamıza iyilik etmek
    Ağaç dikmek
    Kur’an okumak
    Yoksul birine yardım etmek
    Yetimlere iyilik etmek
    Bir sokak hayvanına su/yiyecek vermek
    Namaz kılmak
    Oruç tutmak
    Allah’ı tefekkür etmek
    Hasta ziyareti yapmak

    Günah olan davranışlar örnekler:
    Allah’a şirk koşmak
    Cinayet işlemek
    Yalan söylemek
    Hırsızlık
    Faiz yemek
    İnsanlarla alay etmek
    Haram yemek
    İftira atmak
    Kendini büyük görmek (kibirlenmek)
    Dedikodu yapmak
    Küfür etmek
    Kötü söz söylemek
  4. Salat-ü selam hakkında kısaca bilgi veriniz.
    Cevap: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) için okunan, Allah’ın rahmeti ve selâmı O’nun üzerine olsun anlamına gelen dualara salat-ü selam denir. Allahümme salli alâ Muhammed ya da Sallallâhu aleyhi ve sellem diyerek salat-ü selam getirebiliriz. Bir diğer salat-ü selam ise “Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, şeklindedir.
  5. Sübhâneke duasında hangi konudan söz edilir? Belirtiniz.
    Cevap: Sübhâneke duasının konusu Allah’ı tesbih etmek ve onu yüceltmektir. Sübhaneke duasında Allah’ın bütün eksikliklerden uzak olduğu, onun adının mübârek olduğu belirtilir.
  6. Aşağıdakilerden hangisi Allah’a (c.c.) şükretmek amacıyla kullandığımız ifadelerden biridir?
    A. Allahü ekber. B. Elhamdülillah.
    C. İnşallah. D. Maşallah.
    Cevap: B seçeneğidir. Çünkü Allahü ekber, Allah en büyüktür demektir. İnşallah, Allah dilerse anlamına gelir. Maşaallah ifadesi de Allah dileyince her şey olur anlamındadır. Genellikle “Allah korusun.” anlamında kullanılır. Elhamdülillah ifadesi ise şükretmek amacıyla kullanılır ve Allah’a hamd olsun, şükürler olsun anlamını içerir.
  7. “Allah her türlü eksiklik, kusur ve ayıptan uzaktır.” anlamına gelen ifade aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Maşallah. B. Lâ ilahe illallah
    C. Sübhanallah D. Estağfirullah
    Cevap: C seçeneğidir. Maşallah, Allah dilerse olur anlamındadır ve Allah korusun manasında söylenir. Lâ ilahe illallah cümlesi Allah’tan başka ilah yoktur, demektir. Estağfirullah sözü Allah’tan bağışlanma istemek için söylenir. Sübhanallah ifadesi ise Allah’ın her türlü eksiklik, kusur ve ayıptan uzak olduğu anlamına gelir.
  8. Bir işin olmasını istediğimizde aşağıdaki ifadelerden hangisini söyleriz?
    A. Sübhânallah. B. İnşallah.
    C. Allah bilir. D. Allah esirgesin.
    Cevap: B seçeneğidir. Sübhanallah ifadesi Allah’ın her türlü eksiklik, kusur ve ayıptan uzak olduğu anlamında olup Allah’ı tesbih etme, yüceltme amacıyla söylenir. Allah bilir dediğimizde Allah’ın her şeyi bildiğini hem de o konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıımızı ya da iç yüzünü bilmediğimizi söyleriz. Allah esirgesin dediğimizde Allah korusun demiş oluruz. İnşallah ise Allah dilerse demektir ve olmasını istediğimiz şeyler için söylenir.
  9. “Bismillâhirrahmânirrahîm.” ifadesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Allah’ın eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
    B. Allah’tan başkasına ibadet edilmez.
    C. Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla başlarım.
    D. Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım.
    Cevap: C seçeneğidir.
  10. Aşağıdakilerden hangisi dua içermez?
    A. Allah razı olsun. B. Allah korusun.
    C. Allah kabul etsin. D. Allah birdir.
    Cevap: D seçeneğidir. Çünkü A,B, C seçeneklerindeki ifadeler birer duadır. Allah birdir sözü ise bir gerçeğin ifadesidir, dua içermez.
  11. Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan bölümleri, verilen kelimelerden uygun olanları ile doğru bir şekilde tamamlayınız.
    kelimeler

• Yaptığımız güzel davranışlara karşılık olarak Allah (c.c.) tarafından verilecek olan ödüle …sevap… denir.
• Dinimizce yasaklanan işleri yapan kişi …günah… işlemiş olur.
• “Bismillâhirrahmânirrahîm” ifadesini söylemeye …besmele… çekmek denir.
• Sahip olduğumuz nimetleri bize verdiği için Allah’a (c.c.) teşekkür etmeye,
ona şükran ve minnet duygularımızı ifade etmeye …şükretmek… denir.
• Allah’ın (c.c.) yapmamızı istediği, kişiye ve topluma faydalı olan her türlü işe …salih… …amel… denir.
• Allah’ı (c.c.) yüceltmek amacıyla söylenen “Allâhü ekber.” sözünü söylemeye …tekbir… getirmek denir.
• Allah’tan (c.c.) af ve bağışlanma dilemek amacıyla söylenen “Estağfirullah.” ifadesine …istiğfar… denir.

14. Aşağıdaki şemaya, günlük dilde kullandığımız dinî ifadelere örnekler yazınız.
şema

Bu şemaya yazılabilecek örnek ifadeler şunlardır.

  • Selam vermek için “Selâmun aleyküm.” deriz.
  • Bir işe başlarken “Bismillâhirrahmânirrahîm.” deriz.
  • Yemekten sonra “Elhamdülillâh.” deriz.
  • Beğendiğimiz bir şeyle karşılaşınca “Maşallah” deriz.
  • Olmasını istediğimiz şeyler için “İnşallah” deriz.
  • Peygamberimizin ismini duyunca “Allâhümme salli alâ Muhammed” deriz.
  • Günahlarımızın affedilmesi için “Estağfirullah.”deriz.
  • Bize iyilik yapan kişiye “Allah razı olsun.” deriz.
  • Çalışan birini gördüğümüzde “Allah kolaylık versin.” deriz.

Ali Yıldız hakkında 134 makale
1980 yılında Kahramanmaraş, Afşin'de doğdum. 1996 yılında Payas Lisesini bitirdim. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 2002 yılından bu yana Karaman'da sınıf öğretmenliği yapıyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*